Nul-op-de-meter woningen

Duurzaam wonen is vandaag de dag een belangrijk thema en nul-op-de-meter woningen zijn een innovatieve en effectieve manier om het energieverbruik van huishoudens te verminderen. Wat de kenmerken zijn van nul-op-de-meter woningen en waarom houtskeletbouw een ideale bouwmethode is voor deze energiezuinige woningen leggen we je graag uit.

Wat zijn nul-op-de-meter woningen?

Nul-op-de-meter woningen zijn huizen die evenveel energie opwekken als ze verbruiken. Dit betekent dat de energiemeter aan het eind van het jaar op nul staat. Om dit te bereiken, worden deze woningen ontworpen en gebouwd met de nieuwste technologieën op het gebied van energiebesparing. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hoogwaardige isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Bij een nul-op-de-meter woning wordt in de zomer meer energie opgewekt en in de winter meer verbruikt. 100% zelfvoorzienend is een nul-op-de-meter woning dus niet helemaal.

Waar moet een nul-op-de-meter woning aan voldoen?

Om een nul-op-de-meter woning te realiseren, zijn er een aantal belangrijke eisen waaraan de woning moet voldoen:

ecologische houtskeletbouw woning Voorst

Waarom is houtskeletbouw een goede bouwmethode voor nul-op-de-meter woningen?

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de constructie van een woning voornamelijk uit hout bestaat, een hernieuwbaar en uiterst duurzaam bouwmateriaal. Het is een natuurproduct dat CO2 opslaat tijdens de groei en zo bijdraagt aan de vermindering van broeikasgassen. Door te kiezen voor houtskeletbouw wordt de ecologische voetafdruk van de woning verkleind, wat aansluit bij de doelstellingen van nul-op-de-meter woningen.

Houtskeletbouw maakt het eenvoudig om de gewenste isolatiewaarden te behalen en is dus erg energie-efficiënt. Hout heeft van nature goede isolerende eigenschappen en kan gemakkelijk worden gecombineerd met andere isolatiematerialen. Dit zorgt ervoor dat de woning energiezuinig is en minder energie verbruikt voor verwarming en koeling.

Snel en energie-efficiënt

Bouwen in hout is een snelle bouwmethode, omdat de constructie-elementen in de fabriek worden geproduceerd en op de bouwplaats enkel nog in elkaar gezet hoeven te worden. Dit vermindert de bouwtijd aanzienlijk, wat zorgt voor minder overlast in de omgeving en lagere bouwkosten. Bovendien kan de snellere oplevering van nul-op-de-meter woningen bijdragen aan het sneller realiseren van duurzame woonwijken.

Hout is gemakkelijk te bewerken, licht van gewicht en toch heel sterk. Hierdoor is het mogelijk is om diverse vormen en stijlen te realiseren. Dit stelt ontwerpers in staat om nul-op-de-meter woningen te creëren die passen bij de wensen en behoeften van bewoners, zonder in te leveren op esthetiek of comfort.

Houtskeletbouw is een uitstekende keuze voor nul-op-de-meter woningen vanwege de energie-efficiëntie, snelle bouwtijd, duurzaamheid en flexibiliteit in ontwerp. Deze bouwmethode draagt bij aan de realisatie van duurzame, energieneutrale woningen die passen bij de huidige en toekomstige behoeften op het gebied van milieubewust en comfortabel wonen.

Wat is het verschil tussen nul-op-de-meter en energieneutraal?

Het verschil tussen een nul-op-de-meter (NOM) woning en een energieneutrale (EPC 0) woning heeft te maken met de hoeveelheid en het type energie dat door de woning zelf wordt opgewekt. Een energieneutrale woning wekt alleen de gebouwgebonden energie op, dat wil zeggen, de energie die nodig is voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Dit leidt tot een EnergiePrestatieCoëfficiënt (EPC) van 0, wat betekent dat de woning energieneutraal is op gebouwniveau.

Een NOM-woning daarentegen gaat een stap verder door niet alleen de gebouwgebonden energie, maar ook de gebruikersgebonden energie op te wekken. Gebruikersgebonden energie omvat bijvoorbeeld de energie die wordt gebruikt voor huishoudelijke apparaten en verlichting. Dit maakt NOM-woningen nog duurzamer en efficiënter in hun energieverbruik.

De verschillende termen op een rij 

Nul-op-de-meter (NOM), energieneutraal, Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) en autarkisch zijn termen die gebruikt worden om het energieverbruik en de zelfvoorzienendheid van woningen en gebouwen te beschrijven, maar ze hebben elk hun eigen specifieke betekenis. We zetten ze hieronder voor je op een rij:

Een NOM-woning wekt zowel de gebouwgebonden energie (voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water) als de gebruikersgebonden energie (voor huishoudelijke apparaten en verlichting) zelf op.

Een energieneutrale woning daarentegen, wekt alleen de gebouwgebonden energie op en heeft dus een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0.

BENG is een term uit de bouwregelgeving en heeft betrekking op nieuwe gebouwen die vanaf 1 januari 2021 bijna geen energie mogen verbruiken, en de weinige energie die ze wel verbruiken, moet grotendeels afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen.

Autarkische woningen of gebouwen zijn volledig zelfvoorzienend en hebben geen externe energiebronnen nodig, omdat ze hun eigen energie opwekken en opslaan, en ook het water- en afvalbeheer intern regelen.

Jarenlange ervaring met bouwen in hout

De Groene Woning heeft jarenlange ervaring met het bouwen in hout. Voorbeelden daarvan vind je bij onze woningen. Ook de STACK is een recent voorbeeld van een duurzame woning die we hebben gerealiseerd. Maar ook bij het realiseren van een houten aan- of uitbouw zijn we je graag van dienst.

Realiseer je woondroom!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png