Nieuwbouw woningen en de Beng norm

Per 1 januari 2021 worden er nieuwe eisen gesteld aan de bouw van woningen. Nieuwe woningen moeten bijna energie neutraal worden. Dat is ook waar de afkorting BENG voor staat: Bijna Energie Neutraal Gebouw. Al vanaf de tekentafel moet er met de nieuwe normen rekening worden gehouden. Een vergunning voor het bouwen van een woning wordt pas verleend als deze aan de BENG norm voldoet.

CO2 neutrale klimaatdoelstellingen

Met een nieuw eisenpakket moeten nieuwe woningen extra energiezuinig gemaakt wordt. Ook is er de eis om het risico op oververhitting te beperken, de indicator TO-juli. In de Europese klimaatdoelstellingen staat dat de CO2 uitstoot drastisch moet worden verminderd. Op termijn is het doel om CO2 neutraal te zijn.

Voor een nieuwe woning zijn er 3 indicatoren om deze uitstoot te minimaliseren:

Rekenmodel voor BENG norm

Met een rekenmodel wordt met de bovenstaande energie prestatie indicatoren een waarde berekend. De waarde geeft aan of de woning voldoet aan alle eisen. Laat de berekening de juiste waardes zien, dan wordt de bouwvergunning verleent.

Ga je een nieuwe woning bouwen dan is het belangrijk vanaf de eerste fase de BENG eisen mee te nemen. Zo houden we al in ontwerpfase rekening met de stand van de zon ten opzichte van de woning en bijvoorbeeld de hellingshoek van het dak. Belangrijk voor een optimaal rendement van zonnepanelen.

Duurzame kijk op bouwen

Om de BENG normen te halen, zijn andere installaties nodig. Zo kan een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen een zeer hoog rendement halen én voor een comfortabel leefklimaat zorgen. Bouwen met hout staat sterk in de belangstelling, omdat hout een zeer duurzaam materiaal is. Hout in combinatie met ecologische isolatie, zoals houtwol of cellulose houdt uitstekend warmte vast op koude dagen en geeft het af als het warm is. De prefab elementen zorgen ook nog eens voor uitstekende isolatiewaarden. Ideaal dus voor een energiezuinige woning.

Samen uw woondroom realiseren

De Groene Woning werkt samen met deskundige architecten en installateurs en kan het hele bouwproces, van tekentafel tot aan oplevering, uit handen nemen. Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvend advies. Graag helpen we mee uw woondroom te realiseren.

BENG norm in beeld gebracht

Realiseer je woondroom!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png