Hoe duurzaam is houtskeletbouw?

De duurzaamheid van houtskeletbouw bewijst zich op vele manieren. Wel eens naar boven gekeken in een monumentale woning of ander oud gebouw? Precies: je ziet daar houten balken. Ze gaan soms wel honderden jaren mee. Dat is nog eens duurzaam, in de zin van een lange levensduur. Ook in moderne woningen is houtskeletbouw nog steeds een veel gebruikt concept. En met succes.

Duurzaamheid van hout is bewezen

Maar houtskeletbouw en duurzaamheid hebben op meer manieren met elkaar te maken. Hout is ook een duurzaam bouwmateriaal omdat het een veel kleinere invloed op het milieu heeft dan steen en beton. Verschillende berekeningen van onderzoekers bewijzen dit keer op keer. Dat heeft vooral te maken met het productieproces. Voor baksteen en cement, de grondstof voor beton en metselmortel, is namelijk altijd een verhitting van materialen nodig. En dit zorgt voor CO2-uitstoot, een belangrijke veroorzaker van het broeikaseffect.

Houtskeletbouw zorgt voor lagere CO2-uitstoot

En nu we het toch over CO2 hebben: bomen hebben de natuurlijke eigenschap CO2 op te nemen. Ze slaan het op in hun houtstructuur. Daarom adviseren veel instanties te investeren in bosbouw als het gaat om het compenseren van CO2-uitstoot. Maak je dus gebruik van houtskeletbouw in je nieuwe woning dan werk je indirect mee aan een langere CO2-opslag en dus aan het verminderen van het broeikaseffect. Dat is nog eens groen bouwen, niet alleen voor jezelf, maar voor je hele omgeving.

Gecertificeerd hout in houtskeletbouw

Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat hout gebruikt wordt uit duurzaam geproduceerde en onderhouden bossen, waar na het kappen van de bomen ook weer nieuwe bomen worden aangeplant. Wij werken daarom alleen met hout en houtproducten die een FSC- of PEFC-certificaat hebben. Zo is de duurzaamheid van houtskeletbouw gegarandeerd en weten we zeker dat we echt wat bijdragen aan het milieu. Incidenteel gebruiken we ook gerecycled hout.

Behalve het houten frame bestaan onze bouwelementen uit ecologisch isolatie- en plaatmateriaal. Ze hebben een lage milieu-impact. Bovendien zijn ze geschikt voor hergebruik, ademen ze op een natuurlijke manier (dampopen) en houden ze warmte langer vast. Zo bouw je niet alleen een duurzame, maar ook een biologisch en ecologisch verantwoorde woning.

 

Realiseer je woondroom!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png