Wat zijn de nadelen van houtskeletbouw?

Houtskeletbouw heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo kun je met houtskeletbouw sneller een nieuw huis bouwen. Daarnaast is deze manier van bouwen ook een stuk duurzamer dan traditionele bouw. Hout is immers een natuurlijk materiaal, dat nauwelijks bewerkt hoeft te worden. Steeds meer woningen worden daarom in Nederland zo gebouwd.

Nadelen houtskeletbouw

Houtskeletbouw heeft ook zijn nadelen, zeker in de traditionele vorm. Zo is de geluidsisolatie minder door de lagere massa van de constructie. Dit is vooral merkbaar bij de houten verdiepingsvloer in de woning, die makkelijker geluid doorlaat. Daarnaast warmt een woning gemaakt in houtskelet sneller op tijdens warme zomerdagen dan een woning van steen of beton.

Nieuwe manieren van houtskeletbouw

Door nieuwe manieren van bouwen in houtskelet vervallen bovenstaande nadelen gelukkig. Ondermeer door het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen als houtwol isolatie en cellulose. Dit type isolatie heeft een veel hogere massa dan traditionele houtskeletbouw-isolatie. Het houdt veel warmte vast en geeft het weer af als het koeler wordt. Verder is deze natuurlijke isolatie sterk geluidsisolerend. Dit zorgt voor een erg prettig leefklimaat in je woning.

Om contactgeluiden te voorkomen, passen we voor verdiepingsvloeren altijd een zogenaamde ontkoppeling toe. Zo wordt contactgeluid van de verdieping naar de begane sterk gereduceerd. Hetzelfde principe van ontkoppeling passen we toe voor woningscheidende wanden.

Nog meer nadelen houtskeletbouw?

Andere nadelen die vaak genoemd worden voor houtskeletbouw zijn:

  • Hout kan gaan rotten als het vochtig is
  • Het ontstaan van schimmel
  • Kans op ongedierte in het hout, als bijvoorbeeld houtworm

Bovenstaande problemen kunnen eenvoudig voorkomen worden door de elementen goed op te bouwen. Daarnaast bouwen we altijd zo dat hout voldoende kan ventileren. Door onze jarenlange ervaring in houtskeletbouw weten we waar we op moeten letten. Nog vragen over houtskeletbouw? Neem gerust contact met ons op!

Nadelen houtskeletbouw

Realiseer je woondroom!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png