Wat zijn de voor en nadelen houtskeletbouw?

Houtskeletbouw wint de laatste jaren flink aan populariteit, omdat het een milieuvriendelijke en duurzame manier van bouwen is. Het is een bouwmethode die gebruik maakt van natuurlijke en hernieuwbare materialen, wat bijdraagt aan het sterk verminderen van de ecologische voetafdruk. In deze blog gaan we dieper in op de voor en de nadelen van houtskeletbouw.

Houtskeletbouw voor en nadelen

Houtskeletbouw heeft een aantal belangrijke voordelen. Het staat  bekend om zijn snelle constructietijd en flexibiliteit in ontwerp, wat aantrekkelijk is in een tijd waarin snelle ontwikkeling en aanpasbaarheid belangrijk zijn. De uitstekende isolatie-eigenschappen zorgen ook voor energie-efficiëntie, wat bijdraagt aan lagere woonlasten en een comfortabeler binnenklimaat.

Daarnaast is deze manier van bouwen ook een stuk duurzamer dan traditionele bouw. Hout is immers een natuurlijk materiaal, dat nauwelijks bewerkt hoeft te worden. Steeds meer woningen worden daarom in Nederland in hout gebouwd. De productie van bakstenen is immers veel belastender voor het milieu vanwege de CO2 uitstoot die met de productie ervan gepaard gaat. 

nadelen houtskeletbouw

Nadelen houtskeletbouw

Houtskeletbouw heeft ook zijn nadelen, zeker in de traditionele vorm. Zo is de geluidsisolatie minder door de lagere massa van de constructie. Dit is vooral merkbaar bij de houten verdiepingsvloer in de woning, die makkelijker geluid doorlaat. Daarnaast warmt een woning gemaakt in houtskelet sneller op tijdens warme zomerdagen dan een woning van steen of beton. Als laatste staat hout er ook om bekend dat het brandgevaarlijker is dan bijvoorbeeld steen.

Nieuwe manieren van houtskeletbouw

Door nieuwe manieren van bouwen in houtskelet vervallen bovenstaande nadelen gelukkig. Ondermeer door het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen als houtwol en cellulose. Dit type isolatie heeft een veel hogere massa dan traditionele houtskeletbouw-isolatie. Het houdt veel warmte vast en geeft het weer af als het koeler wordt. Verder zijn deze natuurlijke isolatie sterk geluidsisolerend. Dit zorgt voor een erg prettig leefklimaat in je woning.

Om contactgeluiden te voorkomen, passen we voor verdiepingsvloeren altijd een zogenaamde ontkoppeling toe. Zo wordt contactgeluid van de verdieping naar de begane sterk gereduceerd. Hetzelfde principe van ontkoppeling passen we toe voor woningscheidende wanden.

aanbouw hout garage

Zijn er nog meer nadelen houtskeletbouw?

Andere nadelen die vaak genoemd worden voor houtskeletbouw zijn:

Bovenstaande problemen kunnen eenvoudig voorkomen worden door de elementen goed op te bouwen. Daarnaast bouwen we altijd zo dat hout voldoende kan ventileren. Door onze jarenlange ervaring in houtskeletbouw weten we waar we op moeten letten.

Op onze inspiratiepagina vind je meerdere voorbeelden van woningen die we gerealiseerd hebben; van een zorgunit in de tuin, een tuinkantoor, een tiny house tot aan een complete woning in houtskeletbouw.

Heb je nog vragen over houtskeletbouw of wil je een nieuwe woning of aanbouw in houtskeletbouw realiseren? Neem gerust contact met ons op!

Realiseer je woondroom!

Heb jij een ecologische woondroom en wil je een woning in houtskeltbouw realiseren? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png