Biobased bouwen heeft de toekomst

In Nederland staan we voor een enorme uitdaging om de uitstoot aan CO2 fors terug te dringen. In 2019 was de bouwsector wereldwijd verantwoordelijk voor maar liefst 40% van de totale CO2-uitstoot. Met name bij het bouwen in steen en beton komt veel CO2 vrij. Biobased bouwen staat daarom volop in de belangstelling en gaat een grote rol spelen in het terugdringen van deze uitstoot.

Wat is biobased?

Biobased staat voor: gebaseerd op de natuur. Biobased materialen zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, die op natuurlijke wijze binnen 10 jaar tijd kunnen groeien. Natuurlijke grondstoffen zoals klei, steen, aardolie of zand zijn niet biobased, omdat deze er duizenden jaren over doen om zich te vormen. Vanwege de lange ontwikkelingstijd zijn deze grondstoffen niet hernieuwbaar. In Nederland zijn leem en klei zijn wel biobased materialen.

biobased bouwen

Hout als biobased bouwmateriaal

Hout is bij uitstek een biobased materiaal. Het groeit snel, is recyclebaar en als grondstof oneindig. Er zijn speciale productiebossen, waar geschikte houtsoorten snel kunnen groeien. Door nieuwe technieken als kruislaaghout kan er tegenwoordig zelfs in hoogbouw met hout gebouwd worden. Steeds vaker worden grootschalige bouwprojecten in houtskeletbouw uitgevoerd.

Het mooie aan bepaalde biobased materialen is dat het CO2 uit de lucht haalt en opslaat. Bomen en planten nemen grote hoeveelheden CO2 op en kunnen het wel 100 jaar opslaan.

Biobased materialen

Andere voorbeelden van veelgebruikte materialen voor biobased bouwen zijn cellulose, stro, leemstuc, lijnolie-verf en houtvezel. Ook beplatingen als ESB en Agepan DWD zijn biobased. Restproducten als houtsnippers worden gebruikt om er bijvoorbeeld spaanplaten van te maken.

Wat is biobased bouwen?

We spreken van biobased based bouwen wanneer er zoveel mogelijk natuurlijke bouwmaterialen worden gebruikt. Het wordt ook wel ecologische bouw genoemd. Biobased bouwmaterialen kunnen meestal zonder bewerking worden ingezet. Denk aan houten planken voor vloeren en wol als isolatiemateriaal. Het kan ook worden verwerkt tot andere producten als kurk, karton of houtvezels waar spaanplaten van gemaakt worden.

Biobased materialen worden steed vaker gebruikt in combinatie met gerecyclede materialen. Neem bijvoorbeeld bioplastic, wat gemaakt wordt van onder andere oude frituurolie. Andere ontwikkelingen zijn kalkhennep of hennepbeton, waarbij hennepvezels worden gebonden met natuurlijk kalk. Na uitharding ontstaat een biobased bouwmateriaal, dat de strijd met beton aan kan gaan.

De Groene Woning is al vele jaren gespecialiseerd in houtskeletbouw en voorloper op het gebied van ecologisch bouwen. Wilt u aan de slag met biobased bouwen en een gezonde en duurzame woning laten bouwen? Neem dan contact met ons op. We staan je graag te woord!

biobased bouwen wat is het

En circulair bouwen dan?

Naast biobased hoor je steeds vaker de de term circulair bouwen. Beide bouwmethoden richten zich op duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, maar er zijn enkele onderscheidende kenmerken. Biobased bouwen legt de nadruk op het gebruik van hernieuwbare en biologische materialen, zoals hout, stro en bamboe, om constructies te realiseren met verminderde milieubelasting en een lagere CO2-uitstoot.

Circulair bouwen daarentegen richt zich meer op het minimaliseren van afval en het maximaliseren van hergebruik en recycling gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw. Beide aanpakken streven naar duurzaamheid, een verminderde ecologische voetafdruk en efficiƫnt gebruik van hulpbronnen. Omdat beide benaderingen bijdragen aan duurzaam en milieuvriendelijk bouwen, kiezen we ervoor om zoveel mogelijk van beide methoden in te zetten.

Realiseer je woondroom!

Heb jij een ecologische woondroom en kies je voor een biobased bouwmethode? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png