gezond wonen en houtskeletbouw

Gezond wonen en houtskeletbouw

Gezond wonen, wat is dat eigenlijk?

Met de term gezond wonen, wordt vaak de kwaliteit van het binnenklimaat van een woning of gebouw bedoeld. Een gezond leefklimaat wordt ondermeer bepaald door de hoeveelheid daglicht, de kwaliteit van de lucht en de temperatuur. Een ongezond binnenklimaat kan leiden tot klachten als hoofdpijn, benauwdheid en gewrichts- en spierproblemen. Maar ook zaken als geluids- en geuroverlast en de aanwezigheid van schimmels kunnen een negatief effect hebben op de kwaliteit van wonen. Daarom is er de laatste tijd een groeiende belangstelling voor een gezond binnenklimaat. Maar hoe zorg je voor een gezonde leefomgeving en waar let je op?

Gezond wonen en luchtkwaliteit

Teveel of te weinig vocht in een woning kan in een ongezond binnenklimaat resulteren. Schimmels en huisstofmijt zijn vaak een oorzaak van een te vochtig huis of als er onvoldoende geventileerd wordt. Een goed geïsoleerde woning staat niet altijd synoniem aan gezond wonen. Dat kan alleen bereikt worden als isolatie, ventilatie en verwarming goed op elkaar afgestemd zijn.

aanbouw hout garage

Gebruikte materialen en afwerking

Ook de gebruikte materialen voor een woning zijn erg belangrijk voor een gezond leefklimaat. Natuurlijke materialen als bijvoorbeeld houtwol, leem en vlas hebben belangrijke voordelen ten opzichte van de niet-natuurlijke grondstoffen. Ze bevatten geen schadelijke stoffen en voelen natuurlijk aan. Ze zijn duurzaam en volledig recyclebaar.

Niet voor niets kiest de Groene Woning ervoor om zoveel mogelijk te bouwen met natuurlijke materialen als hout. Hout is duurzaam, hernieuwbaar en 100% natuurlijk. Bouwen in hout is CO2 neutraal en het materiaal zorgt voor een droog, prettig en gezond binnenklimaat. Hout slaat warmte als het warm is en geeft deze weer staat het weer af als het kouder wordt. Daarnaast regelt het op een natuurlijke manier het vocht in huis en heeft het uitstekende isolerende eigenschappen. Tot wel 15 keer beter dan beton.

Ook de kwaliteit van bouwen draagt bij aan een aangenaam leefklimaat. Een goed afgewerkte woning is beter geïsoleerd en zal warmteverlies via kieren minimaliseren, maar tegelijk blijven ademen.

Wat draagt nog meer bij aan gezond wonen?

Je veilig voelen draagt ook bij aan het leefklimaat. Dan is het goed te weten dat je door je huis goed te beveiligen, ongewenste bezoekers buiten de deur kan houden. Onze kozijnen worden natuurlijk voorzien van het politiekeurmerk. Ook kan houten gevelafwerking behandeld worden met zouten, zodat deze uitstekend brandwerend en brandveilig is.

Overigens dragen ook planten in een woning bij aan een gezonde leefomgeving. Ze verdampen water verdampen en reinigen de lucht. En groen in huis zorgt voor extra sfeer.

Heb je plannen om een duurzame en gezonde woning te bouwen? Of wil je meer weten over de mogelijkheden van houtskeletbouw, neem dan gerust contact op. We helpen je graag met een woning waar het prettig en gezond wonen is.

Ecologisch bouwen? Gezond wonen!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png