Circulair bouwen

Circulair bouwen is een term die de laatste tijd vaak in het nieuws is. Maar wat houdt deze vorm van bouwen eigenlijk in en waarom is het belangrijk? Bij circulair bouwen worden zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen gebruikt uit bronnen die niet ‘eindig’ zijn. Hout is een mooi voorbeeld van een oneindige bron. Hout groeit op een natuurlijke wijze en is net als vlas en wol een natuurlijk product. Fossiele grondstoffen als gas en olie zijn echter eindig. Wetenschappelijke schattingen geven aan dat we inmiddels 75% van alle beschikbare olie hebben opgebruikt.

Wat is circulair bouwen?

Voor een circulair gebouwde woning worden natuurlijke en duurzame materialen gebruikt. Bij circulaire bouw wordt vervuiling zoveel mogelijk voorkomen en worden bij voorkeur alleen herbruikbare of gerecyclede materialen gebruikt. Daarbij wordt naar de hele keten gekeken, van het ontwerp tot aan de bouw en de exploitatie van het gebouw. De woning van de toekomst is niet alleen duurzaam, maar ook zelfvoorzienend, energieneutraal, herbruikbaar en onderhoudsvriendelijk. Circulair gebouwde woningen worden vaak met ecologische materialen geïsoleerd. Vlaswol, cellulose en houtvezel zijn uitstekend geschikt om mee te isoleren. Tegelijk geven ze ook veel comfort, doordat ze voor een constante temperatuur in de woning zorgen. Warmte en koelte worden langer vastgehouden.
Circulair bouwen

Waarom circulair bouwen zo belangrijk is

Vanwege het grote woningtekort moeten er de komende jaren veel nieuwe woningen gebouwd worden. Tegelijk dreigen fossiele grondstoffen uitgeput te raken en moeten we zuiniger met onze planeet omgaan. Klimaatdoelstellingen gaan er vanuit dat we in 2030 bijna 50% minder CO2 uitstoten. Rond 2050 moet de bouw volledig circulair zijn, waarbij alleen nog hergebruikt, recyclebaar of biologisch afbreekbaar materiaal wordt gebruikt. Door woningen voor het grootste deel prefab te produceren, wordt de bouwomgeving minder belast en kan afval tot een minimum beperkt worden.

Houtskeletbouw is bij uitstek een circulaire bouwmethode. Hout is een biobased materiaal en heeft direct een positief effect op de CO2 uitstoot. Bomen en planten nemen namelijk CO2 op en produceren zuurstof. Hout kan tegenwoordig zo worden behandeld dat het ook wel het nieuwe beton wordt genoemd. Een oersterk materiaal dat natuurlijk groeit en uitstekende vochtregulerende en akoestische eigenschappen heeft. In een houten woning is het daarnaast gezond en comfortabel wonen.

circulair bouwen HSB

Drie principes van circulair bouwen

De hele keten van circulair bouwen kan in drie principes worden samengevat.

Houtskeletbouw en circulair bouwen

Houtskeletbouw is een vorm van circulair bouwen. Door te bouwen in hout wordt  hoofdzakelijk gebruik gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Hout kan uitstekend hergebruikt en gerecycled worden.

Hout is een hernieuwbare en natuurlijke bron die CO2 opslaat tijdens de groeifase, wat bijdraagt aan het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien kan hout aan het einde van de levensduur van het gebouw gemakkelijk worden gedemonteerd en gerecycled voor hergebruik, waardoor afval wordt verminderd.

Bijkomend kan houtskeletbouw zodanig worden ontworpen dat de componenten modulair zijn, wat betekent dat ze kunnen worden ontmanteld en op een andere locatie weer kunnen worden opgebouwd. Dit bevordert de levensduur en aanpasbaarheid van de constructie, wat beide essentiële principes van circulair bouwen zijn.

De door de Groene Woning mede ontwikkelde STACK woning is een mooi voorbeeld van circulair bouwen.

Ook circulair bouwen?

Wilt u meer weten over circulair gebouwde woningen, neem dan contact op met de Groene Woning. Of neem een kijkje op onze inspiratiepagina met voorbeelden van duurzame woningen.

circulair bouwen HSB

Circulair of biobased bouwen?

Naast de term circulair bouwen heb je wellicht ook wel gehoord van biobased bouwen. Beide bouwmethoden streven duurzaamheid en milieuvriendelijkheid na binnen de bouwsector, maar er zijn ook een aantal verschillen. Zo legt biobased bouwen de nadruk op het gebruik van hernieuwbare en biologische materialen, zoals hout, stro en bamboe, om constructies te realiseren met een verminderde milieubelasting en lagere CO2-uitstoot. 

Circulair bouwen richt zich meer op het minimaliseren van afval en het maximaliseren van hergebruik en recycling gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw. Beide benaderingen streven naar duurzaamheid, een verminderde ecologische voetafdruk en efficiënt gebruik van middelen. Omdat beide bouwmethoden bijdragen bij aan duurzaam en ecologisch bouwen, kiezen we ervoor beide zoveel mogelijk in te zetten.

Realiseer je woondroom!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png