biobased isolatie

Biobased isoleren, voor een duurzamer thuis

Het is een niet te ontkennen realiteit: de zomers worden steeds warmer. Deze klimaatverandering, bevestigd door de recente klimaatscenario’s van het KNMI, benadrukt de noodzaak om woningen efficiënter te isoleren. Niet alleen om de kou buiten te houden, maar ook om de toenemende hitte te trotseren. Bij de Groene Woning onderkennen we deze klimaat uitdagingen. Daarom zetten we ons in voor isoleren en bouwen met natuurlijke en hernieuwbare materialen, voor een oplossing die zowel milieuvriendelijk als effectief is tegen extreme temperaturen.

De Groene Woning is opgenomen is de jaarlijkse gids van Holland Houtland, die zich inzet voor een duurzamere toekomst en toekomstbestendig bouwen.

Wat is biobased isoleren?

Biobased isoleren helpt om huizen comfortabeler en duurzamer te maken. Deze aanpak gebruikt materialen van plantaardige of dierlijke oorsprong, die opmerkelijk goed zijn in het reguleren van de binnentemperatuur, ongeacht het seizoen. Warm in de winter, koel in de zomer, en dat alles terwijl we actief bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Waarom kiezen voor biobased isoleren?

Natuurlijk isoleren draagt niet alleen bij aan de gezondheid, maar vermindert ook de energiekosten en heeft een direct positief effect op het milieu. Zoals de gids voor biobased isoleren van Holland Houtland aangeeft kan er potentieel 9 Mton CO2-reductie gerealiseerd worden bij het isoleren van de slechtst geïsoleerde woningen. Dit staat gelijk aan de impact van het sluiten van drie kolencentrales!

Voorkom energiearmoede en hittestress

Een ander groot voordeel van biobased isoleren is de rol die het speelt in het bestrijden van energiearmoede. Het helpt huishoudens hun energierekeningen te verlagen, bij een comfortabel binnenklimaat. De natuurlijke isolatie-eigenschappen van biobased materialen verminderen de behoefte aan airconditioning tijdens warme zomerdagen, waardoor er nog meer geld en energie wordt bespaard.

Download de gratis Gids Biobased Isoleren hier >

Betaalbaarheid en subsidies

Isoleren met biobased materialen heeft dus veel voordelen, maar isoleren kent natuurlijk altijd een  kostenplaatje. Gelukkig is isoleren niet alleen een investering in je huis en de planeet, maar kan ook financieel aantrekkelijk zijn. De prijzen voor natuurlijk isoleren worden steeds concurrerender en opties zoals het inblazen van stro worden steeds betaalbaarder. Bovendien maakt de aankondiging van extra subsidies van de overheid, die ingaan op 1 januari 2024, de overstap naar biobased isoleren nog aantrekkelijker.

De toekomst is biobased

De toekomst van isolatie is biobased. Voor meer informatie is de gids Biobased Isoleren van Holland Houtland beschikbaar en gratis te downloaden. Een gids die vol staat met inzichten, ervaringsverhalen en een uitgebreide lijst van leveranciers. Met biobased isoleren is een comfortabel, betaalbaar en milieuvriendelijk huis binnen ieders bereik.

Samen bouwen we zo aan een groenere en duurzamere toekomst voor iedereen.

Biobased isolatie met houtvezel

Houtvezel is bij uitstek een voorbeeld van een natuurlijk materiaal met uitstekende isolatie eigenschappen. Houtvezelplaten worden veel toegepast voor vloeren, daken en wanden. Het is goed toepasbaar voor nieuwe woningen, maar ook voor bijvoorbeeld monumenten. Het materiaal heeft goede thermische en geluidsisolerende eigenschappen, is dampopen en reguleert de luchtvochtigheid van een gebouw.

Andere voorbeelden van natuurlijke materialen zijn: houtwol, cellulose en metisse.

Meer over duurzame isolatie materialen lees je hier. 

Interesse in een duurzame woning?

Heb je interesse in een duurzame en toekomstigbestendige woning, waar het fijn wonen is?  De Groene Woning denkt graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png