Houtwol, een natuurlijk isolatiemateriaal

De Groene Woning kiest voor ecologisch bouwen. Hierbij is ook de keuze voor materialen voor ons erg belangrijk. Zo gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke en duurzame grondstoffen. We werken onder andere graag met houtwol voor het isoleren van onze woningen.

Houtwol is een ecologisch en natuurlijk isolatiemateriaal. Het is volledig recyclebaar en heeft uitstekende isolerende eigenschappen en kan warmte goed vasthouden. Dit is erg prettig in warme zomers, het blijft dan in de woning lekker koel. Daarnaast is houtwol damp-open; het isoleert niet alleen goed, maar ook zorgt voor een aangenaam klimaat in de woning door natuurlijk damptransport. Houtwol kan daarom prachtig ingezet worden bij houtskeletbouw.

We zetten de voordelen van houtwol isolatie voor je op een rij:

wat is houtwol isolatie

Houtwol uit duurzaam beheerde bossen

Houtwol wordt vaak gemaakt van Noord-Europees sparrenhout, wat PEFC-gecertificeerd is. Dit keurmerk geeft aan dat het materiaal afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Nu is hout natuurlijk een natuurlijk materiaal, maar hoe zit het dan met de productie ervan? Voor de productie van houtwol worden zoveel mogelijk ecologisch verantwoorde grondstoffen en natuurlijke bindmiddelen gebruikt. Ook gebruiken fabrieken groene energie uit lokale biomassa.

Duurzaam productieproces

De dunne houtvezels worden gemengd met een natuurlijk bindmiddel en andere additieven. Dit om de houtwol licht waterafstotend te maken, de brandwerendheid te verbeteren en om schimmels te voorkomen. Hierna wordt de houtpap samengeperst in in de oven gedroogd. Zo ontstaat er een flexibele en stabiele houtwolplaat. De platen worden geproduceerd in verschillende diktes en varianten.

Houtwol in verschillende varianten

Flexibele houtwolplaten worden vaak ingezet voor het isoleren van daken, vloeren en wanden. Deze platen kunnen makkelijk op maat worden gemaakt. Ze zijn ook geschikt voor kleinere kieren en ruimtes. Stevige houtwolplaten zijn met name geschikt als afwerking en isolatie voor vloeren, wanden en platte daken.

Realiseer je woondroom!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png