Gids bouwen met biobased materialen

Gids bouwen met biobased materialen

bouwen met biobased materialenDe Groene Woning is partner van Holland Houtbouw en opgenomen in de jaarlijkse gids die dit initiatief uitbrengt. Holland Houtbouw wil het bouwen met biobased materialen versnellen. Met bijvoorbeeld het uitbrengen van de Gids Biobased Bouwen wil het meer bekendheid geven aan biobased bouwen en vraag en aanbod met elkaar verbinden.

Deze uitgebreide gids kun je hier downloaden.

Biobased bouwen en de energietransitie

Het energieneutraal maken en het vergroenen van woningen en gebouwen staat de laatste jaren enorm in de belangstelling. Onder ander door de klimaatverandering, de sterk gestegen energiekosten, het stikstofprobleem en de klimaatwet 2030. Biobased materialen als bijvoorbeeld hout kunnen fors bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. Zo houden plantaardige materialen CO2 vast tijdens de groei en zijn ze hernieuwbaar.

Net als Holland Houtbouw zet ook de Groene Woning in op biobased materialen als belangrijk aspect van de oplossing voor de woningbouwcrisis en toekomstbestendig wonen. Met natuurlijke materialen bouwen we nu al energieneutrale woningen of huizen die zelfs meer opleveren dan ze gebruiken. Dat kan ondermeer door optimale isolatie toe te passen en gebruik te maken van zonne-energie. Het heeft ook een grote impact op het koel houden van je woning wat een besparing geeft in eventuele koelenergie.

Klimaatneutraal

Biobased materialen bouw zijn het fundament voor klimaatneutrale gebouwen. Hierbij wordt niet alleen naar de bouwfase gekeken, maar ook naar het energieverbruik van het gebouw en hoe het op termijn gesloopt en gerecycled kan worden.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld steen en beton hebben biobased materialen een zeer beperkte CO2 uitstoot en slaan zelfs stikstof op. Denk aan bomen die tijdens hun groei CO2 uit de lucht opnemen en opslaan. Een houten woning heeft deze eigenschappen ook. Op warme zomerdagen slaat het warmte op om die even later, als het afkoelt, weer af te geven. Zo maak je gebruik van kwaliteiten die al in de natuur aanwezig zijn.

Wat zijn voorbeelden van biobased materialen?

Biobased materialen zijn nagroeibare bronnen en dus geen minerale bronnen. Op onze pagina over biobased bouwen vertellen we er meer over. Een van de speerpunten van Holland Houtland is het verbinden van boer en bouwer. Isolatiemateriaal wat in één seizoen groeit kan verwerkt worden in een fabriek tot isolatiemateriaal voor onze woningen. Je kunt hier meer over lezen in dit artikel van Dagblad Trouw.

Ecologisch bouwen? Gezond wonen!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png