Hoe gaat het bouwproces in zijn werk?

Je hebt je zinnen gezet op het bouwen van je eigen duurzame woning. Maar hoe gaat het bouwproces nou precies in zijn werk? Het bouwen van een eigen woning kan op 3 verschillende manieren. Je kunt de bouw volledig uitbesteden (en een klant en klare woning kopen), je kunt het samen met een architect oppakken of zelf het hele proces in handen nemen.

1. Het bouwproces duurzame woning volledig uitbesteden

De eerste manier is om een nog te bouwen woning te kopen van een aannemer of projectontwikkelaar. Je koopt dan een kavel waarbij een ontwerp van de woning al inbegrepen is. Veel is van tevoren bekend en het bouwproces is eenvoudig. Bijna alles wordt voor je geregeld. Nadeel van deze methode is dat je wat minder inspraak hebt in het ontwerp. Dat ligt voor een groot gedeelte immers al vast.

2. Samen met een architect

Een tweede manier is om te kiezen voor meer eigen initiatief. Je koopt dan een kavel met bouwbestemming. Vervolgens kies je een architect die op basis van jouw wensen een mooi ontwerp maakt. Op basis van dit ontwerp  kunnen verschillende aannemers een offerte maken voor de bouw van de woning. Bij deze aanpak heb je veel meer in te brengen in het eindresultaat. Wel gaat er natuurlijk een hoop meer tijd en energie in zitten.

3. Zelf de regie hebben

Een derde manier van bouwen is om de regie bouwproces duurzame woning volledig in eigen handen te nemen. Ook nu koop je een kavel waarop gebouwd mag worden. Vervolgens zoek je zelf naar partijen die het huis van je dromen gaan bouwen. Belangrijk daarbij is om te kiezen voor partijen die gewend zijn om voor particulieren te werken en die ook onderling goed kunnen samen  werken.

De Groene Woning werkt samen met deskundige partners als architecten, aannemers en leveranciers. Wil je zelf de regie hebben over het bouwproces of het samen met een architect doen, dan helpen we je graag met het bouwen en realiseren van je nieuwe woning.

Om inzichtelijk te maken welke stappen moeten worden gezet in het bouwproces hebben we een handig overzicht gemaakt van de verschillende fasen. Wat gebeurt er nu precies in het traject van woondroom naar de gerealiseerde woning. We geven de activiteiten weer in 6 verschillende stappen.

In 6 stappen je woondroom realiseren

1. Initiatieffase

2. Ontwerpfase

3. Voorbereidingsfase

4. Ruwbouwfase

Na de initiatie-, ontwerp- en voorbereidingsfase gaat de schop in de grond en komen de plannen tot leven. De ruwbouw kan van start gaan. 

We onderscheiden 4 stappen, die steeds elkaar opvolgen:

a. fundering en grondwerk

b. opbouw van het houten casco

c. dakbedekking

d. installaties

5. Afbouwfase

6. De oplevering

Dan is het eindelijk zover! De oplevering en de sleuteloverdracht van de woning. Tijdens de overdracht beoordeel je, eventueel met een onafhankelijk adviseur, of alles goed is uitgevoerd. Als u opdracht hebt gegeven aan verschillende partijen is er vaak sprake van deelopleveringen.

Is je interesse gewekt voor het bouwen van je droomwoning? De Groene Woning helpt je graag met het realiseren ervan. Neem eens vrijblijvend contact met ons op.

Realiseer je woondroom!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png