zorgwoning in de tuin

Een zorgwoning in de tuin, wat zijn de mogelijkheden?

Een compacte woning in de tuin biedt een praktische oplossing voor families die dichtbij huis zorg willen bieden aan een dierbare, als naaste familie of een vriend. De Groene Woning realiseert met duurzame houtskeletbouw een comfortabel en energie-efficiënt verblijf, dat voldoet aan de behoeften van zowel verzorger als degenen die zorg nodig hebben.

Wat is een zorgwoning?

Een zorgwoning, ook wel mantelzorgwoning genoemd, is een zelfstandige en compacte woning op het terrein van een bestaande woning waarin zorgbehoevenden kunnen verblijven. Dit stelt hen in staat om onafhankelijk te wonen terwijl ze dicht bij familie of verzorgers zijn. Veel mensen met een zorgbehoefte, zijn vaak bij voorkeur dichtbij hun familie of vrienden en verkiezen dit boven een zorginstelling. 

Als de zorgfunctie van de extra woning niet meer nodig is, kan deze ook ingezet worden als tuinkantoor of gastenverblijf.  

zorgwoning in de tuin

Duurzaam en comfortabel

De Groene Woning realiseert woningen en werkt graag met houtskeletbouw, omdat dit een groot aantal voordelen biedt:

Bouwen in hout is vanwege goede isolatie-eigenschappen erg energie efficiënt, met lagere energiekosten en een comfortabel binnenklimaat als resultaat. Daarnaast is houtskeletbouw een snelle bouwmethode, wat een groot voordeel is waneer er snel een zorgwoning nodig is. Ook kan een groot deel van de bouw in een werkplaats plats vinden en wordt overlast zoveel mogelijk voorkomen. Als laatste is hout is een duurzame en hernieuwbare bron. De Groene Woning maakt gebruik gecertificeerd hout. Zo wordt de ecologische voetafdruk van de bouw geminimaliseerd.

zorgwoning in de tuin

Is er een vergunning nodig?

Voor het plaatsen van een verblijf in de tuin moet in de meeste gevallen een vergunning aangevraagd worden. De afgelopen jaren zijn de regels en wetgeving wel flink versoepeld, waardoor onder bepaalde voorwaarden zonder omgevingsvergunning een zorgwoning als mantelzorgwoning geplaatst mag worden. Het is belangrijk om dit altijd te verifiëren bij je lokale gemeente, omdat regels kunnen verschillen en er in sommige gevallen specifieke voorwaarden of beperkingen gelden.

Bij het plannen van zo’n woning in je tuin is het belangrijk om rekening te houden met de Nederlandse regelgeving, denk daarbij bijvoorbeeld aan:

zorgwoning in de tuin
Schets van een door de Groene Woning gerealiseerde tuinwoning

De Groene Woning en zorgwoningen

Ben je op zoek naar een partner die expertise heeft in duurzaam bouwen en die meedenkt over de beste oplossingen voor jouw specifieke situatie? De Groene Woning levert altijd maatwerk en denkt actief mee over de inrichting en toegankelijkheid van de woning, zodat deze optimaal voldoet aan de behoeften van de bewoners.

Een buitenverblijf in de tuin is een waardevolle investering in (familie)zorg en een duurzame en comfortable oplossing. Het geeft gemoedsrust en comfort; je geliefde kan dichtbij worden verzorgd en heeft toch zijn eigen voorzieningen en privacy. 

zorgwoning in de tuin
Een door de Groene Woning gerealiseerde tuinwoning
zorgwoning-in-de-tuin-interieur
zorgwoning tuin

Een zorgwoning in de tuin?

Wil je zorg dichtbij huis bieden en heb je interesse in een zorgwoning? De Groene Woning helpt je deze te realiseren. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png