Wat betekent dampopen houtskeletbouw?

Als bewoner produceren we nogal wat vocht in onze woning. Een persoon produceert per dag gemiddeld 1,5 liter vocht. Ook door bijvoorbeeld douchen en koken, ontstaat er vocht in de woning. In een woning moet bij normaal gebruik al gauw 12 liter vocht per dag worden afgevoerd. Als een woning niet goed kan ademen, kan het vocht niet weg en is er grote kans op schimmelvorming.

Omdat moderne woningen steeds beter geïsoleerd zijn, is het zaak om vocht goed af te voeren. Daarom kiezen we altijd voor een dampopen houtskeletbouw constructie. Dat zorgt namelijk voor ademend binnenklimaat met een natuurlijke vocht- en warmteregulering.

Voor een aangenaam en comfortabel leefklimaat

Dampopen betekent dat de woning goed waterdamp kan ‘uitademen’ en dan niet door tocht of luchtstromen. Integendeel, De Groene Woning combineert dampopen bouwen altijd met een zo goed als luchtdichte wand- en dakconstructie.

Dat doen we door de vochtregulerende en natuurlijke isolatiematerialen te gebruiken voor de wanden en het dak van de woning. Materialen die zorgen voor een natuurlijk transport van woonvocht naar buiten. 

Met als resultaat een erg aangenaam én gezond binnenklimaat.

Dampopen houtskeletbouw door natuurlijke isolatie

Natuurlijke isolatiematerialen hebben de eigenschap dat ze veel meer warmte opnemen dan klassieke isolatiematerialen, zoals bijvoorbeeld glaswol of PIR. Zo zal de woning tijdens warme zomerdagen veel minder snel opwarmen. De buitenwarmte van de middag bereikt de binnenzijde van de woning pas wanneer het buiten weer wat koeler wordt. Met een mooie term wordt dit ook wel faseverschuiving genoemd. 

Daarnaast is houtskeletbouw ook nog eens een erg duurzame manier van bouwen. Hout is een natuurlijk materiaal en zorgt voor een veel lagere CO2 uitstoot ten opzichte van traditionele bouw.

Leemstucwerk

Sommige klanten kiezen voor een afwerking aan de binnenzijde met leemstucwerk. Leem heeft als eigenschap dat het vocht zeer goed absorbeert en reguleert, voor een erg fijn leefklimaat in de woning.

Een mooi voorbeeld van het gebruik van leemstuc vind je terug in deze badkamer van een woning in Hemelum.

Ecobouw badkamer

Realiseer je woondroom!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png