gezond wonen en houtskeletbouw

Mantelzorgwoning

De mantelzorgwoning wint de laatste jaren sterk aan populariteit. Mensen worden steeds ouder en willen ook langer zelfstandig blijven wonen. Ook de overheid stimuleert het langer op jezelf wonen. Maar als je ouders of andere dierbaren ouder worden en je ze dichter in de buurt hebben, dan kan een mantelzorgwoning een oplossing zijn. Zo’n type woning kan tegenwoordig zonder vergunning op eigen terrein geplaatst worden.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning biedt een semi-onafhankelijke woonruimte voor mensen die zorg nodig hebben, vaak op het terrein van een vriend of familielid. Zo kunnen zorgbehoevenden dicht bij hun geliefden wonen, terwijl beide partijen toch hun eigen levensruimte behouden. Een mantelzorgwoning kan een aanbouw aan een huis zijn, maar kan ook in de tuin geplaatst worden. Een andere mogelijkheid is om een garage of ander bestaand bouwwerk om te bouwen tot een extra tijdelijke woning.
aanbouw hout garage

Mantelzorgwoning bouwen: regels en wetgeving

Er is tegenwoordig weliswaar geen vergunning nodig voor het plaatsen van een mantelzorgwoning, maar er gelden wel bepaalde regels. Je mag dus niet zomaar een extra huis in je tuin plaatsen.

De belangrijkste voorwaarde is dat er zorg wordt verleend aan de bewoner van de mantelzorgwoning. Daarnaast moet de woning, wanneer de zorg niet meer nodig is, eenvoudig kunnen worden verwijderd of een andere functie kunnen krijgen zonder permanente aanpassingen aan de hoofdwoning of het perceel.

Mantelzorgwoningen moeten ook voldoen aan het Bouwbesluit. Hierin staan regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het is altijd goed om je van tevoren te laten informeren bij de gemeente of er nog aanvullende voorwaarden zijn. Dat kan het geval zijn als de woning bijvoorbeeld een beschermde status heeft.

Voordelen van een prefab mantelzorgwoning in houtskeletbouw

Veel mantelzorg- en seniorenwoningen worden tegenwoordig in hout gebouwd. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een prefab houtskeletbouwwoning. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij:

mantelzorgwoning bouwen houtskeletbouw
Een door de Groene Woning gerealiseerde senioren woning

De Groene Woning en mantelzorgwoningen

Als je overweegt een mantelzorgwoning te laten bouwen, dan is De Groene Woning de plek om te beginnen. Wij hebben ruime ervaring met duurzaam bouwen en begeleiden je bij het hele proces, van ontwerp tot oplevering. 

Wil je meer weten over prijzen of specifieke mogelijkheden? Neem dan direct contact op met De Groene Woning. Ons team staat klaar om al je vragen te beantwoorden.

Ecologisch bouwen? Gezond wonen!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png