Zijn er subsidies voor het bouwen van een energieneutraal huis?

Per 1 januari 2020 zijn er helaas geen subsidies meer voor nieuwbouwwoningen. Wel is er vanuit de overheid een regeling voor duurzame nieuwbouwwoningen: groene financiering. 

Groene hypotheek

Een bank met een groenfonds kan een groenverklaring voor je aanvragen. De voorwaarden van een groene hypotheek zijn gunstiger dan gewone financiering. De voorwaarden zijn tweeledig: enerzijds het ontwerpen met een lagere energiecoëfficiënt dan de wettelijke eis en anderzijds het toepassen van duurzaam hout.

Subsidies voor woningverduurzaming

De overheid heeft wel subsidies om het energieneutraal maken van een bestaand huis aan te moedigen. Voor een warmtepompen of zonneboiler in je woning kun je bijvoorbeeld geld terugkrijgen. Dit heet de Investeringssubsidie Stimulering Duurzame Energie (ISDE).

Leuker kunnen we het niet maken, groener wel

Als het gaat om zonnepanelen kun je verder gebruik maken van de regeling om de betaalde 21 procent btw terug te vragen. Op de website van de Belastingdienst kun je hiervoor het formulier vinden. Leuker kunnen ook wij het niet maken, maar het invullen van zo’n formulier kan toch een flink groen bedrag opleveren.

Geld terug na isoleren woning

Over btw besproken, wil je je huis energieneutraal maken door de isolatie te verbeteren? Dan hoef je maar 9 procent btw te betalen over de arbeidskosten van het isoleren van vloeren, muren en daken. Dit geldt voor huizen die ouder zijn dan twee jaar.

Subsidie op energiebesparing

Huiseigenaren die ten minste twee maatregelen nemen om hun woning energieneutraal te maken, kunnen na afloop subsidie aanvragen: de SEEH. Dan hebben we het over de isolatie van het dak, de gevel, de vloer of het plaatsen van isolatieglas. Eigenaren van zo’n energiezuinig huis kunnen ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen, met een maximum van 10.000 euro.

nul op de meter woning in Ommen

Doe je echt heel erg je best je huis energieneutraal te maken, dan kun je een bonussubsidie krijgen. Subsidies kunnen verschillen per gemeente, kijk daarom altijd op energiesubsidiewijzer. Daar vind je door enkele simpele stappen te volgen zo welke regelingen jouw gemeente heeft.

Realiseer je woondroom!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png