Stijgende houtskeletbouw prijzen

Stijgende houtskeletbouw prijzen

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de de afgelopen tijd prijzen van grondstoffen flink zijn gestegen. Zo is de houtprijs omhoog geschoten. Met als gevolg toegenomen houtskeletbouw prijzen en hogere kosten voor het bouwen van een woning.

Wat is de reden dat houtskeletbouw prijzen stijgen?

Toen de coronapandemie uitbrak, hebben veel producenten hun productie flink afgeschaald. Ze gingen ervan uit dat de vraag naar bouwmaterialen zou instorten en dat er wellicht een economische crisis aan kwam. Om niet met grote voorraden opgescheept te zitten, werd er veel minder geproduceerd. Maar in tegenstelling tot de voorspelling nam de vraag naar grondstoffen juist toe.

De huizenmarkt groeide enorm en mensen zijn op grote schaal aan het verbouwen geslagen. Ook Amerika koopt veel Europees hout in en betaalt er een hogere prijs voor. De vraag steeg, terwijl het aanbod juist daalde. Dat zorgt voor grote prijsstijgingen. Ook de levertijden zijn sterk opgelopen vanwege de tekorten aan materialen.

Stijgende transportkosten

Daarnaast zijn ook de prijzen voor brandstoffen flink gestegen, wat zijn effect heeft op transportkosten. Ook zorgde de blokkade bij het Suezkanaal en het op slot zitten van een aantal Chinese havens door de coronapandemie voor enorm stijgende transportkosten. Zo wordt veel riet voor daken uit China geïmporteerd. Chinees riet is goedkoper, maar van hogere kwaliteit. Maar nu zijn de prijzen voor het containervervoer in korte tijd meer dan vertienvoudigd!

Vakmensen nauwelijks te vinden

Wat ook niet helpt, is dat er nauwelijks nog vakmensen, zoals timmerlieden te vinden zijn. Bijna zonder uitzondering hebben ze een overvolle agenda en zitten vol met werk.

De verwachting is dat prijzen voor grondstoffen de komende tijd zullen stabiliseren en wellicht weer gaan dalen. Producenten draaien weer op hun oude niveau en ook de vraag zal weer terug gaan naar een normaal niveau.

Houtskeletbouw prijzen

Houtskeletbouw wordt vaak ingezet voor duurzame en energieneutrale woningen. Hout is een natuurlijk materiaal dat heel goed warmte kan opslaan en afgeven. Daarnaast zorgt het een natuurlijk en gezond leefklimaat.

Hout is vaak een belangrijke onderdeel van het kostenplaatje bij de bouw van een duurzame woning. Meer over de kosten van een duurzaam huis bouwen lees je hier.

Ecologisch bouwen? Gezond wonen!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png