Stijgende houtskeletbouw prijzen

Gestegen houtskeletbouw prijzen

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat in het voorjaar van 2021 de prijzen van grondstoffen flink zijn gestegen. Zo is de houtprijs omhoog geschoten. Met als gevolg toegenomen prijzen voor houtskeletbouw-elementen en hogere kosten voor het bouwen van een woning.

Wat is de reden dat houtskeletbouw prijzen stijgen?

Toen de coronapandemie uitbrak, hebben veel producenten hun productie flink afgeschaald. Ze gingen ervan uit dat de vraag naar bouwmaterialen zou instorten en dat er wellicht een economische crisis aan kwam. Om niet met grote voorraden opgescheept te zitten, werd er veel minder geproduceerd. Maar in tegenstelling tot de voorspelling nam de vraag naar grondstoffen juist toe.

Vanaf de zomer van 2021 daalde het prijsniveau van hout weer en het is vanaf december 2021 weer redelijk stabiel. Fabrikanten produceren weer op het oude niveau. Dit zorgt weliswaar voor meer rust in de markt, maar nog steeds zijn de prijzen ruim 50% hoger dan in 2020. 
Update november 2022: de markten zijn nog steeds wat onrustig, maar al veel stabieler. Vurenhout en platen die van Vurenhout worden gemaakt, zoals vuren multiplex en OSB, laat de tweede helft van dit jaar een dalende trend zien. Op het oude niveau zal het naar verwachting niet meer komen, maar de huidige prijzen zijn wel werkbaar en verkoopbaar.

Vakmensen nauwelijks te vinden

Wat een probleem blijft, is dat er nauwelijks voldoende vakmensen te vinden zijn. Bijna zonder uitzondering hebben ze een overvolle agenda en zitten vol met werk. 

Prefab houtbouw is al jaren geen eenvoudig beroep meer, maar vraagt specialistische kennis om een perfect eindresultaat neer te kunnen zetten. We zijn daarom zuinig op onze mensen en leiden ook nieuwe vakkrachten op als Erkend Leerbedrijf.

Houtskeletbouw prijzen

Houtskeletbouw wordt vaak ingezet voor duurzame en energieneutrale woningen. Hout is een natuurlijk materiaal wat goed warmte kan opslaan en afgeven, zeker in combinatie met ecologische isolatie. Hiermee zorgt het ook een natuurlijk en gezond leefklimaat.

Hout is vaak een belangrijke onderdeel van het kostenplaatje bij de bouw van een duurzame woning. Meer over de kosten van een duurzaam huis bouwen lees je hier.

Ecologisch bouwen? Gezond wonen!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png