Wat is er groen aan jullie woningen?

Aan de buitenkant van onze woningen is niet altijd te zien dat je in een duurzaam huis woont. Toch merk je het wel. Het bouwen van een woning met ecologische en duurzame materialen heeft veel voordelen.

Een gezonde woning bouwen

Andere termen die wat ons betreft horen bij duurzaam bouwen zijn biologisch bouwen, gezond bouwen, of circulair bouwen. Dit wil zeggen dat je een woning bouwt met natuurlijke, biologische materialen die je vaak opnieuw kunt gebruiken (circulair bouwen). Het wonen in zo’n gebouw is vaak gezonder dan wonen in een woning die volgens klassieke bouwmethoden is ontworpen. Zo zorgt het dampopen bouwen voor een goed binnenklimaat.

De wanden en het dak van je groene thuis zijn gemaakt van natuurlijke vochtregulerende materialen, zodat woonvocht (zoals damp van douchen, koken of de was) op een natuurlijke manier naar buiten gaat. Helemaal als je dit combineert met leemstucwerk binnen in je huis, voel je dat meteen.

Duurzaam huis draagt bij aan CO2-opslag

Veelgebruikte materialen bij het produceren en isoleren van een duurzame woning zijn hout, houtwol, cellulose en vlas. Door deze ‘groene’ materialen te gebruiken draag je bij aan een beter milieu, vanwege de natuurlijke vorm van CO2-opslag. Zolang de woning blijft staan, is ook het door de bomen opgenomen CO2 vastgelegd. Daar komt bij dat het duurzaam bouwen van een huis vaak ook demontabel kan. Ga je verhuizen, dan neem je gewoon je huis mee 😉

Natuurlijke warmte- en koudeopslag

Bouw je een duurzaam huis, dan gebruik je natuurlijk isolatie van biologische materialen. Deze hebben een belangrijke ‘groene’ eigenschap. Ze kunnen namelijk warmte en kou opslaan, en dit later gecontroleerd weer afgeven. Dit heet warmte-accumulatie. Het zorgt er kort gezegd voor dat warmte ’s winters langer binnen blijft en dat het ’s zomers langer koel is in huis. 

Het proces dat hiervoor zorgt wordt faseverschuiving genoemd. Hierdoor heeft je woning een constantere temperatuur dan als je een onderkomen bouwt met klassieke isolatiematerialen als glaswol, steenwol, EPS of PIR. En dat betekent wellicht minder stoken, maar vooral minder snel de airco aanzetten, wat weer lagere energielasten tot gevolg heeft.

Heb je interesse in het bouwen van een duurzaam huis?
Neem dan vrijblijvend contact op.

Realiseer je woondroom!

Heb jij een ecologische woondroom? De Groene Woning helpt je deze droom waar te maken. We denken graag met je mee! Neem contact op met Ewalt Nijsink voor een vrijblijvend gesprek. Samen realiseren we je toekomstige woning. Bellen kan ook: 06-111 55 414

Ewalt-Niesink-portret.png